Wednesday, 19 January 2022

NIAN GAO

Seminggu  sebelum  menjelang  Tahun  Baru  Cina,  keluarga  saya  membuat  persediaan  untuk  menyambut  perayaan  Tahun  Baru  Cina.  Ibu  bapa  sibuk  mengemas  rumah,  mengelap  habuk  dan  menghias  rumah  dengan  kertas-kertas  merah.

    Nenek  bersiap  sedia  mengambil  tin-tin  kosong  dan  daun  pisang.  Setelah  membalut  tin-tin  kosong  dengan  daun  pisang,  nenek  membuat  adunan  daripada  tepung  nasi  pulut,  air  dan  gula.  Timbul  perasaan  ingin  tahu,  aku  menghampiri  nenek.

    "Aku  sedang  buat  nian  gao  atau  dikenali  sebagai  kuih  bakul,"  jawab  nenek  lalu  tersenyum  dan  memandang  aku.  "Setiap  kali  menjelang  perayaan  Tahun  Baru  Cina,  nenek  akan  buat  nian  gao.  Kuih  ini  membawa  tuah  pada  musim  perayaan  ini,"  kata  nenek.


    Selepas  nenek  menuangkan  adunan  ke  dalam  tin-tin  kosong  yang  dibalut  dengan  daun  pisang,  nenek  mengukus  nian  gao.  Nenek  menggunakan  cara  tradisional,  iaitu  dengan  arang  batu.

       Setelah  nian  gao  siap,  kami  sekeluarga  menikmati  nian  gao  bersama-sama.  "Sedapnya  nian  gao  yang  dibuat  oleh  nenek,"  aku  berkata.


No comments:

Post a Comment