Tuesday, 25 January 2022

KUIH LOYANG

Nian  gao  yang  dibuat  oleh  nenek  pada  Sabtu  yang  lalu  sungguh  sedap.  Saya  dan  adik  asyik  berdamping  dengan  nenek  agar  nenek  memberi  nian  gao  kepada  kami.  Nenek  berkata,  "Nian  gao  diperbuat  daripada  tepung  pulut,  tak  bagus  kalau  makan  terlampau  banyak."  Kami  mendengar  nasihat  nenek.

    Tidak  lama  kemudian,  saya  terlihat  nenek  sedang  membuat  persediaan.  "Apa  yang  nenek  sedang  buat?"  

    "Nenek  ingin  membuat  kuih  loyang,"  kata  nenek.  Saya  melihat  nenek  sibuk  membuat  adunan  tepung  campuran  yang  agak  cair.  Selepas  menggaul  sehingga  sebati,  nenek  memanaskan  minyak  dan  acuan  yang  berbentuk  bunga.  Dengan  berhati-hati,  nenek  memasukkan  acuan  yang  dipanaskan  ke dalam  tepung  campuran  yang  cair  dan  kemudian  memasukkan  acuan  balik  ke  dalam  minyak  yang  panas.  Nenek  menggoyangkan  acuan  dan  kuih  loyang  timbul  di  permukaan  minyak.  Sungguh  menakjubkan.

    Nenek  membuat  kuih  loyang  tanpa  berhenti.  Nenek  berdiri  di  dapur  selama  tiga  jam  dan  sangat  tekun  menyiapkan  kuih  loyang.  Selepas  selesai  menyusun  kuih  loyang  di  dalam  balang-balang,  nenek  membersihkan  dapur  yang  berselerak.

    "Kenapa  Tahun  Baru  Cina  banyak  kerja  harus  dibuat,  nenek?"  

    Nenek  tersenyum  lalu  berkata,  "Persediaan  Tahun  Baru  Cina  sangat  memenatkan  tetapi  juga  menggembirakan  sebab  ada  banyak  makanan  yang  sedap,  pakaian  baru,  tarian  singa  dan  ang pao."

No comments:

Post a Comment